Història

Teoria 1 sobre la creació del gelat

Per saber com es va crear el primer gelat hauríem de pensar en els “avantpassats” del gelat en si com els postres freds o cremosos. Pensant així podríem dir que el predecessor del gelat van ser els refrescos que es portaven al concurs babiloni de refrescos de abans de Crist. Per exemple en la Dinastia Tang Xina hi ha un mural a la tomba del Princep de la Corona Zhanghuai on es pot veure una dona menjant un gelat o un postre predecessor d’aquest postre.

Teoria 2 sobre la creació del gelat

El 400 a. C., a Pèrsia, un plat refredat com un púding o flam, fet d’aigua de roses i vermicelli , s’assemblava a una cruïlla entre un sorbet i un púding d’arròs, el qual era servit a la reialesa durant l´estiu. Els perses ja havien dominat la tècnica d’emmagatzemar gel dins de grans refrigeradors, refredats de forma natural, coneguts com a Yakhchal . Treballaven fent servir alts receptors de vent que mantenien l’espai d’emmagatzematge subterrani a temperatures fredes.

Descobriments

Al SXVI van descobrir que si barrejaven neu amb nitrat d’etil (líquid tòxic i explosiu) produïa fred, això va ser molt important en la fabricació de gelats. Els gelats eren nomes menjars per la cort d’Europa que més endavant es va portar a América per la colonització.

La primera gelateria

L’any 1660, l’italià Francisco Procopio va inventar una màquina que homogeniava les fruites, el sucre i el gel amb que s’obtenia una crema gelada molt similar al gelat d’avui en dia. Procopio va obrir la primera gelateria en París que es va dir “Cafè Procope”.

Milloració de la indústria

Un gran pas va ser el descobriment del descens crioscòpic de les solucions de sal les quals permetien que utilitzant un motlle envoltat amb una barreja d’aigua i sal a baixes temperatures, es congelaran mitjançant el batut begudes i sucs de fruites ensucrats, donant lloc als primers gelats de textura cremosa

Icono de Validado por la comunidad